torsdag 14. oktober 2010

Strikkekafe 13. oktober

I går kveld var jeg invitert av Husfliden i Porsgrunn for å demonstrere og vise hva maskinstrikk var. Det var 55 fremmøtte og Karoline - innehaverens svigerinne, viste først massevis av variasjoner på sokker.
Ikke visste jeg at det var så mange varianter og det var spennende å se.

Etter henne var det min tur. jeg var i utgangspunktet ikke nervøs. Det er ikke første gangen jeg prater i store forsamlinger, men da jeg begynte å prate, ble det stille og ingen som pratet. Da gikk det litt mer over stokk og stein for meg enn jeg hadde planlagt.


Jeg hadde forberedt meg litt ved å søke på internett om strikkingens historie. Men dette gikk litt for fort. Men jeg fikk i alle fall med at strikkemaskinen var i alle fall 400 år gammel. I 1589 ble en strømpestrikkemaskin presentert av Pastor Lee i Nottingham. Han ble så motarbeidet av hjemmestrikkerne at han måtte rømme til Frankrike.
Så i Rouen ble den første strømestrikkefabrikken grunnlagt.

Det menes at strikking har antagelig oppstått i Middelhavet eller i Midtøsten. I Europa har teknikken vært kjent fra middelalderen. I begynnelsen var den utført av menn som dannet strikkelaug. I Paris organiserte de seg alt i 1268.

På Buxtehode-alteret fra 1300 tallet malt av mester Bertram viser Jomfru Maria som strikker.

Jeg fikk i alle fall fortalt litt om min bakgrunn og etter det, ropte opp "Sjante" som min tidligere elev og hun måtte gå rundt for å vise sin modell som hun hadde strikket, etter hun hadde hatt opplæring hos meg.

Så avsluttet jeg og satt i stedet i gang med å strikke på maskinen. Dat var itressant for de fleste. Og mange som hadde sett sine mødre som strikket på bukser til barn. Og modellene jeg hadde med ble prøvet av flere, resten av kvelden.

Alt i alt en hyggelig og jeg tror nok det blir endel besøk etter det. Flere var intressert i kurs også.

Så ble vi tatt endel bilder av. I følge noen som visste hvem det var, kommer det antagelig i TA senere.

Så nå skal jeg avslutte her og sy sammen 5 bukser jeg har strikket for City Garn og Broderi på Down Town. tenker jeg rusler over brua og leverer i kveld.

1 kommentar:

rett og vrang sa...

Så flott, da! Det var forresten laug for andre ting også i middelalderen - for MENN! Etterhvert da ting ble til ved maskiner, tok mennene over der og damene overtok handarbeidet, som vi kjenner til... Ha en fin dag!
S-klem

www.karistrikk.no

Vil også ønske alle til å besøke min nettbutikk.

Ferdige modeller, modeller som kan strikkes på bestilling.

Tilpasset eget ønske og egne mål.


Endel oppskrifter for maskinstrikk med forslag om garn.

Ta kontakt.

Min bloggliste

Bloggarkiv

Om meg

Bildet mitt
Porsgrunn, Telemark, Norway
Forhandler av Norsy strikkemaskiner og tilbehør.Kurs i maskinstrikk, oppskrifter til strikk på maskin. Designer og produsent av klær laget med strikkemaskiner. Også endel søm. I tillegg forhandler av strikkemaskiner. Lærer bort å bruke strikkemaskiner og å lage sin egen design.