onsdag 10. juni 2015

Dag 6 . Wiltshire - Torqay

Sjekker ut av hotellet. Like greit det for det var ikke mye å ta seg til der. Det var for langt unna til nærmeste landsby som flere av oss ville likt å besøkt. Dessuten var det bryllup der begge kveldene og da føltes det litt som vi gikk i veien..
Så vi snudde bussen mot Exeter der vi møtte neste guide som vi med noe leting fant. Hun het Crissie og skulle være med både i Exeter og via Dartmor til Torquay.

Det var en dame som ikke var av samme kaliber som han vi hadde dagen før. Det var mer korte kommentarer fra henne.


Exeter er administrasjonsbyen for grevskapet Devon i England.

Katedralen ble bombet under krigen og etter hva jeg forstod, er den fremdeles under reparasjon.
Frem til det 20. århundre var Exeter det nederste stedet hvor man kunne krysse elven Exe
Byen var den sørvestligste befestede bosetning i Romersk Britannia. I 1970-årene ble et større romersk badeanlegg gravd ut; ettersom det ligger rett ved Exeterkatedralen har det ikke vært mulig å ha utgravningene åpne for publikum. Betydelige deler av den romerske bymuren er bevart, men skjules av den utenpåliggende muren som Alfred den store fikk reist for å beskytte byen etter vikinginvasjonen i 876. Vikingene tok byen allikevel, men ble drevet ut igjen året etter. I 894 beleiret vikingene byen, men klarte ikke å ta den.
Exeter ble bombet av Luftwaffe under Baedekerblitzen i 1942. Omkring 160 000 m² av sentrum ble jevnet med jorden av brannbomber. Mange historiske bygninger, deriblant katedralen, ble skadet. Byen ble gjenoppbygget i 1950-årene. Før andre verdenskrig ble byen regnet som det sørlige Englands nest største arkitektoniske perle, etter Bath, men den omtales nå som en by med mange vakre bygninger, og ikke nødvendigvis en vakker by.

 Artige hus rundt katedralen, men det var helg så det var ikke mye åpent.
 Siden av katedralen.
Dartmoor er et område med lyngheier i Sør Devon, Dartmoor National Park, dekker 954 kvadratkilometer (368 kvm mi). 
Den granitt som danner Uplands datoer fra karbon Periode geologiske historie. Myrlandskap er avkortet med mange utsatte granitt bakketopper kjent som torer , som gir leveområder for Dartmoor dyreliv . Det høyeste punktet er Høye Willhays , 621 m (2037 fot) over havet. Hele området er rikt på antikviteter og arkeologi .


Deler av Dartmoor har blitt brukt som militære skytebaner for over 200 år.
Dartmoor omfatter det største området av granitt i Storbritannia, med ca 625 kvadratkilometer (241 kvm mi) på overflaten, men det meste er under torv. Granitt (eller mer spesifikt adamellite ) ble trengt i dypet som en pluton i de omkringliggende sedimentære bergarter i karbon perioden, trolig ca 309 millioner år siden. Det er generelt akseptert at den nåværende overflaten ikke er langt under den opprinnelige toppen av pluton; bevis for dette inkluderer delvis fordøyd skifer xenoliths , forurensning av granitt og eksistensen av to flekker av endret sedimentære bergarter på toppen av granitt. En betydelig gravimetrisk anomali er forbundet med Dartmoor Dypbergart som med andre slike plutoner . Måling av uregelmessighet har bidratt til å bestemme den sannsynlige formen og utstrekningen av bergmassen i dypet.
 


Dartmoor er kjent for sine tors - åsene toppet med utspring av berggrunnen, som i granitt land som dette er vanligvis avrundede kampestein lignende formasjoner. Mer enn 160 av åsene i Dartmoor har ordet tor i deres navn, men ganske mange ikke. De torer er i fokus for et årlig arrangement kalt Ti Tors Challenge , da rundt 2400 personer i alderen mellom 14 og 19 år går for avstander på 56, 72 eller 88 km (35, 45 eller 55 miles) mellom ti torer på mange ulike ruter .
De høyeste punktene på Dartmoor er på den nordlige moor: Høye Willhays , 621 m (2037 fot), og Yes Tor , 619 m (2031 ft), De høyeste punktene på den sørlige moor er Ryder Hill , 515 m (1690 fot), Snowdon 495 m (1624 ft), og en ikke navngitt poenget med 493 m (1617 ft) ved (Trolig den mest kjente tor på Dartmoor er Bentley (også stavet Hei Tor), 457 m (1499 fot), Så etter lunsj satt vi kursen mot Dartmor.
Jeg har lest mye romaner derfra og det så ut som jeg ventet meg. Smale, svingete veier, smale bruer og rundt hushjørner og utrolig grønt nederst. Tror vi på vei opp mot Dartmor så flyplassen som RAF benyttet under krigen. Den var nå bare i bruk til små privafly.

På vei opp passerte vi også denne puben, den mest øde og det var visst garantert 3 spøkelser som herjet der. Bildet ble tatt i fart gjennom bussruta, derfor ikke så god kvalitet.

 Spørs om ikke ett av spøkelsene ble med bildet. Jeg måtte gjøre tre forsøk før jeg fikk lastet det inn.
Noen av myrer på Dartmoor har oppnådd beryktet. Fox Tor Myr var visstnok inspirasjonen for Great Grimpen Mire i Conan Doyles roman Hunden fra Baskerville
Dartmoor er kjent for sine myter og legender. Det er visstnok tilholdssted for nisser , en hodeløs rytter , en mystisk pakke med " spektrale hounds ", og en stor svart hund , blant andre. Under den store tordenvær av 1638, myrlandskap landsbyen Widecombe-in-the-Moor ble også sagt å ha blitt besøkt av Devil .
Dartmoor har inspirert en rekke kunstnere og forfattere som Sir Arthur Conan Doyle i Hunden fra Baskerville og The Adventure of Silver Blaze , RD Blackmore , Eden Phillpotts , Beatrice Chase , Agatha Christie , Rosamunde Pilcher , Laurie konge , og pastor Sabine Baring-Gould . I Harry Potter og Ildbegeret , ble den fiktive 1994 Quidditch World Cup finalen mellom Irland og Bulgaria ligger på myra.
 


Det var øde på toppen. Ifølge reklamen i turistbrosjyrene, skulle det vandre ville ponni der oppe. Men guiden sa det stemte ikke. Det var noen som eide de. men de gikk løse sammen med utallige sau. Crissie fortalte også at det var en sauerase som de forsøker å få opp bestanden av som heter Leonsheep fordi den har en sort manke som en løve. Vi så den ikke denne gang.

Jeg er ei pyse på smale veier, men trøstet meg med at dette kunne jeg ikke gjøre noe med og om det virket for ille, kunne jeg lukke øynene. Trang ikke gjøre det da. Men på vei ned fra Dartmor, stoppet vi på ett slott der vi ble servert Afternoon the og kake.

Porten var så smal at det var ett under at bussen kom gjennom. Dette var ett slott en mann som het Smith hadde bygget for litt over 100 år siden. Han ble rik på bøker, etter hva jeg kunne oppfatte og hadde utsalgene sine ved jernbanen. Forstod det som han hadde en kjede butikker rundt hele England, men om jeg oppfattet dette riktig, er jeg ikke sikker på.

 Ryggen til Lise, henne måtte vi nesten hente etter hun oppdaget det luksuriøse toalettet.

 Denne porten kom vi ikke gjennom, så de hadde merket opp plass til bussen og vi kjørte ved siden av.


Så gikk turen videre til Torkay og dag 7 og 8


Ingen kommentarer:

www.karistrikk.no

Vil også ønske alle til å besøke min nettbutikk.

Ferdige modeller, modeller som kan strikkes på bestilling.

Tilpasset eget ønske og egne mål.


Endel oppskrifter for maskinstrikk med forslag om garn.

Ta kontakt.

Bloggarkiv

Om meg

Bildet mitt
Porsgrunn, Telemark, Norway
Forhandler av Norsy strikkemaskiner og tilbehør.Kurs i maskinstrikk, oppskrifter til strikk på maskin. Designer og produsent av klær laget med strikkemaskiner. Også endel søm. I tillegg forhandler av strikkemaskiner. Lærer bort å bruke strikkemaskiner og å lage sin egen design.